فهرست مطالب

Journal of Agricultural Science and Technology
Volume:23 Issue: 4, Jul 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/04/09
  • تعداد عناوین: 15
|
  • ا. کابایزا، گ. اوور، ج. ک. لانگت، و ف. نیتانگا صفحات 753-765

    وام وسیله ای عمده و عامل مهمی در تولید چای و درآمد زارعین است و تقاضا برای آن از منابع وام دهنده به منظور سرمایه گذاری در بخش تولید چای رو به افزایش می باشد. این وام برای تامین هزینه های تولید چای به ویژه برای کود شیمیایی، قلمه چای، و هزینه کارگری است. از این رو، عوامل موثر در دستیابی به این وام موضوع بحث های زیادی در پژوهش های سالهای اخیر بوده است که متقاضیان وام فقط زمانی وام دریافت می کنند که حایز شرایط اعلام شده توسط منابع وام دهنده باشند. با این همه، درمنابع علمی یافته های محدودی در باره رفتار وام گیرندگان کوچک-مقیاس در انتخاب منبع وام وعوامل القایی (inducing factors) وجود دارد. به طور مشخص، اقدامات مربوط به گرفتن وام به گونه ای است که برای آگاه کردن سیاستگزاران از تنظیمات مورد نیاز در سامانه وام دهی با هدف بهبود تولید چای وتوسعه این بخش، انجام تجزیه تحلیل ضروری می شود. هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل مسول و موثر در چایکاران کوچک-مقیاس برای انتخاب یک منبع وام دهنده است. به این منظور، یک نظر سنجی انجام شد که در آن 358 چایکار به طور تصادفی از دو تعاونی فعال در منطقه Nyaruguru شرکت داشتند. برای تجزیه تحلیل داده ها از یک مدل پروبیت (probit) چند متغییره استفاده شد. نتایج نشان داد که وام گرفتن از یک منبع رسمی(formal) (بانک های تجاری) زمانی افزایش می یافت که متقاضی وام دارای دارایی وثیقه (collateral asset) بود(5/85%)، مقدار آن به نرخ بهره (85%)، اندازه باغ چای(8/24 %) و ترکیب جمعیتی خانوار(5/10 %) بستگی داشت. استفاده از منابع غیر رسمی در شرایطی زیاد می شد که کشاورزان وام کوچکی درخواست داشتند (2/83 %)، یا در دوره های آموزشی شرکت کرده بودند (9/76 %)، و وام دستجمعی (9/46 %) میخواستند. در مواردی که مساحت باغ چای یا درآمد خانوار کوچک بود، احتمال این بود که کشاورزان کمتر(به ترتیب 9/39% و2/29%) از منابع غیر رسمی وام استفاده می کردند. با این وجود، کشاورزان از استراتژی حفاظتی کاربرد ترکیبی از منابع وام دهنده برای دستیابی به وام مورد نظرشان بهره می جستند. چنانچه هدف سیاست دولت افزایش سرمایه گزاری تولیدی باشد، لازم می شود که یکپارچه کردن وام های کشاورزی در سامانه مالی هدفمند برای کشاورزان خرده پا از طریق نهادهای مربوط به آنان مورد تاکید باشد تا بتوانند محدودیت های وام گیری را تسهیل نمایند.

  • ب. فکاری سردهایی، ن. شاهنوشی، ح. محمدی، و س. رستگاری هنبری صفحات 767-782

    شناسایی عوامل محدود کننده و ظرفیت تولید محصولات زراعی و باغی، منجر به برنامه ریزی صحیح علمی در بخش کشاورزی خواهد شد. مطالعات بسیاری به شناسایی عوامل اثرگذار بر تولید با تکیه بر یک یا چند بعد بخش کشاورزی پرداخته اند. در این مطالعه با تاکید بر تحلیل PESTEL به شناسایی عوامل اثرگذار بر تولید محصولات زراعی و باغی رپرداخته شده است تا ظرفیت ها و محدودیت های تولید بخش زراعت و باغبانی شناسایی شد. بدین منظور، از اطلاعات 30 استان در طی دوره زمانی 1387 تا 1395 استفاده شد. ابتدا متغیرهای هر شاخص تحلیل PESTEL شناسایی شد و با بکار گیری روش I-Distance برای هر متغیر وزن تعریف شده و سپس با ترکیب متغیرهای آن شاخص مورد نظر تحلیل PESTEL ساخته شد. با استفاده از الگوی پانل سه بعدی فضایی و با در نظر گرفتن بعد زمان، استان و نوع تولید محصول (زراعی یا باغی) الگو تخمین زده شد. نتایج نشان می دهد که شاخص محیط زیست اثرگذارترین عامل بر تولیدات محصولات زراعی و باغی بوده و همچنین نرخ باسودای بهره بردارن روستایی ظرفیت بسیار خوبی برای افزایش تولیدات محصولات زراعی و باغی دارد. همچنین، عامل سرمایه گذاری و شاخص حمایت محدودکننده ترین عامل در تولیدات محصولات زراعی و باغی ایران است.

  • پ.نجفی، م.فهرستی ثانی، ع.نشاط، م.ر. نظری، و.م.غلام آزاد صفحات 783-796

    صنعت قند و شکر از جمله صنایعی است که بیش ترین ارتباط را با حلقه های پیشین و پسین در زنجیره تولید دارد. در این صنعت، زنجیره‏ای از بخش‏های کشاورزی، صنعت، نفت، حمل و نقل و بازرگانی از تامین مواد اولیه تا رسیدن کالای نهایی به دست مصرف‏کننده، درگیر فعالیت اند. در این پژوهش، به ارزیابی شاخص‏های کارایی و رتبه بندی واحدهای تصمیم‏گیرنده در زنجیره تامین شکر ایران براساس روش تحلیل پوششی داده ها در حالت‏های ساده و شبکه‏ای پرداخته شد. بر اساس نتایج گرفته شده در سطح اول زنجیره تامین غیرمتمرکز شکر ایران (بخش استحصال قند و شکر از چغندرقند)، میانگین کارایی فنی در شرایط بازدهی ثابت نسبت به مقیاس، کارایی تخصیصی، کارایی اقتصادی و کارایی مقیاس، در وضعیت مناسبی قرار ندارد. لیکن در سطح دوم زنجیره تامین مذکور، تنها ضعف در کارایی تخصیصی و در نتیجه کارایی اقتصادی دیده می‏شود. نتایج نشان داد، استان های آذربایجان غربی و خراسان رضوی در تولید چغندرقند از نظر انواع کارایی در وضعیت مطلوبی به سر می برند. مدیریت زنجیره تامین به عنوان ابزاری برای تحویل به موقع محصول به بازار با هزینه کمتر و درنتیجه افزایش کارایی کل زنجیره تامین شکر به کار برده می‏شود. همچنین حرکت به سمت ادغام عمودی در تولید شکر چغندرقندی به دلیل استفاده از منافع حاصل از یکپارچگی، پیشنهاد می‏شود.

  • ا. صالح پور جم، ج. مصفایی، و م. ر. طباطبایی صفحات 797-811

    آگاهی از مشکلات آبخیز و پیامدهای آن در قالب مدل های علت و معلولی، گامی اصولی در اجرای طرح های مدیریت جامع حوزه های آبخیز و دستیابی به سلامت آبخیز است. در این تحقیق، چارچوب DPSIR به منظور تحلیل سلامت حوضه و روابط علت و علولی میان مولفه های آن، و نیز ساختاربندی اطلاعات حوزه آبخیز چهل چای مورد استفاده قرار گرفت. بدین منظور، ابتدا، عوامل هر یک از مولفه ها از طریق مطالعات کتابخانه ای و بررسی منابع، ایجاد کارگروه خبرگان و در نهایت گفتگو با نمایندگان سازمان های مردم نهاد و اعضای شورای روستا شناسایی شد. همچنین، روایی پرسش نامه به تایید خبرگان رسید و پایایی آن از طریق روش آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. حجم نمونه ساکنان آبخیز توسط فرمول کوکران محاسبه شد. سپس، اولویت بندی موارد از دیدگاه خبرگان و نیز ساکنان محلی با کاربرد آزمون های ناپارامتریک آماری (آزمون فریدمن) بر اساس روش کدگذاری چند پاسخی (مقیاس لیکرت) و نظرسنجی از 28 کارشناس به عنوان گروه خبرگان و نیز 94 نفر از ساکنان محلی انجام شد. در این ارتباط، ماتریس روابط میان عوامل هر یک از مولفه های اصلی مدل و اولویت بندی آنها از هر دو دیدگاه کارشناسان و ساکنان محلی به انجام رسید. نتایج تحقیق نشان داد که میزان تطابق اولویت های مشترک در میان 40 درصد از مهمترین اولویت ها به صورت 73 درصد برای مولفه فشار، 60 درصد برای مولفه وضعیت، 60 درصد برای مولفه اثر و 58 درصد برای مولفه پاسخ است. همچنین، مهم ترین پاسخ های مدیریتی، شناسایی و اولویت بندی گردیدند. به دلیل حضور ذینفعان مختلف، کاربست این پاسخ ها در چارچوب مدیریت جامع حوزه آبخیز به منظور بهبود سلامت آبخیز ضروری است.

  • ب. محمودی، ز. ا. موسوی، و ف. خداییان صفحات 813-824

    در این تحقیق ، تولید یک نوشیدنی پروبیوتیک بر اسا س عصاره عناب با استفاده از تخمیر لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس دلبروکی به عنوان باکتری های اسید لاکتیک پروبیوتیک بررسی شده است. تخمیر به مدت 72 ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد انجام شد. تغییرات در جمعیت میکروبی ، pH و اسیدیته قابل تیتراسیون و همچنین متابولیسم قند و اسید آلی در طول دوره تخمیر مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر این ، تغییرات ترکیبات فنلی کل و فعالیت آنتی اکسیدانی موجود در عصاره قبل و بعد از تخمیر نیز مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت ، فرمولاسیون های مختلف نوشیدنی با استفاده از عصاره عناب تخمیر شده و تخمیر نشده ، کنسانتره آلبالو و فرایند کربوناسیون یا گازدارکردن تهیه گردید. بر این اساس خواص حسی نوشیدنی های فرموله شده مورد بررسی قرار گرفت. رشد مناسب L. plantarum و L.delbruckii منجر به افزایش اسیدیته به 1.86 و 1.75 و کاهش pH به ترتیب بعد از 72 ساعت به 3.4 و 3.56 شد. گلوکز و فروکتوز به طور قابل توجهی توسط سویه ها مصرف شد. غلظت اسید سیتریک در عصاره تخمیر شده توسط L. plantarum و L. delbrueckii. به 12/1 گرم در لیتر و 8/5 گرم در لیتر کاهش می یابد. ، به ترتیب بعد از 72 ساعت. به ترتیب در پایان تخمیر با 23.8 و 11.4 گرم در لیتر اسید لاکتیک توسط L. plantarumو L. Delbrueckii تولید شد.. محتوای ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی در عصاره عناب پس از تخمیر به طور قابل توجهی افزایش یافت. نتایج ارزیابی حسی فرمول های مختلف نوشیدنی نشان داد که نوشیدنی گازدار حاوی عصاره عناب تخمیر شده توسط L.plantarum مخلوط با کنسانتره آلبالو بالاترین امتیاز در بین فرمولاسیون های مختلف نوشیدنی داشته است.

  • ت. ربابه، ب. ا. البیس، م. الودات، ی. اکام، و ا. ابوکاید صفحات 825-838

    هدف این پژوهش، تبدیل جدایه های تلخ و شیرین پروتئین باقلای مصری به نانوامولسیون و تهیه محصولاتی با نانوامولسیون و بررسی پایداری آنها، ایجاد امولسیون با فرایند فراصوتی، تهیه و مشخص کردن نانو امولسیون های تثبیت شده پروتئین غذا، و نیز تغییر خواص پروتئین باقلای مصری با تغییر پی اچ و فرایند فراصوتی بود. نتایج حاکی از کم شدن فعالیت آنتی اکسیدانی جدایه های تلخ و شیرین در نمونه دارای ذرات به اندازه نانو در مقایسه با نمونه بدون ذرات نانو بود، و نیز فعالیت های بازدارندگی هردو آنزیم "تبدیل کننده آنژیوتانسین" و آلفا آمیلاز کاهش یافت در حالیکه این مووارد درجدایه های شیرین و تلخ باقلای مصری افزایش نشان داد. برای هر دو جدایه های باقلای مصری، ظرفیت نگهداری آب افزایش یافت و پایداری کف (foaming stability) تیمار نانو در نمونه جدایه های پروتئین افزایش داشت. در باقلای مصری ، البومین ها و سه بخش از گلوبولین به نام های β-conglutin، α-conglutin، و γ-conglutin به عنوان پروتئین های ذخیره سازی شناسایی شد. در ارتباط با آلبومین و این سه ماده هیچ تفاوت روشنی بین نمونه های نانو و غیرنانو مشاهده نشد. نتایج بررسی ریزساختار نشان داد که کاربرد امواج صوتی(sonication)منجر به شکسته شدن و مخدوش شدن شکل ذرات پروتئین می شود که این امر به کوچک شدن پروتئین ها میانجامد و در نتیجه می توان از رویکرد بالا به پایین برای ایجاد ذرات پروتئین هم اندازه نانو استفاده کرد. در این پیوند، کاربرد امواج صوتی(فراصوتی) را می توان به عنوان رویکردی ناهمگن در نظرگرفت که ممکن است به تجمع زدایی (de-aggregation)، شکسته شدن ذرات پروتئین، و ومخدوش شدن شکل آنها بیانجامد.

  • م. ابراهیمی، ع. صادقی، ا. سارانی، و ح. پور عبدالله صفحات 839-851

    در سال های اخیر، غنی سازی نان با سبزیجات برگی حاوی فیبر و شکل تخمیر شده محصولات جانبی آردسازی از اهمیت بسزایی برخوردار شده است. در پژوهش حاضر، باکتری اسید لاکتیک ضد قارچ جدا شده از ترخینه به عنوان کشت آغازگر در تخمیر کنترل شده خمیرترش جوانه گندم با هدف بهبود کیفیت و سلامت نان گندم حاوی پوره اسفناج آبگیری شده مورد استفاده قرار گرفت. فرمولاسیون بهینه (نان گندم حاوی 10% خمیرترش جوانه گندم و 20% پوره اسفناج) بر اساس میزان نرمی بافت نان غنی شده تعیین گردید. سپس ویژگی های کیفی نان های تولیدی شامل خصوصیات بافتی، فعالیت آنتی اکسیدانی، گسترش سطحی قارچ، محتوای اسید فیتیک و پذیرش حسی مطالعه شد. توالی یابی محصولات واکنش زنجیره ای پلیمراز منجر به شناسایی لاکتوکوکوس لاکتیس به عنوان جدایه لاکتیکی منتخب ضد قارچ گردید. آنالیز الگوی بافت نیز تاثیر معنی دار (05/0P<) خمیرترش جوانه گندم و پوره اسفناج را بر سفتی بافت و حجم مخصوص نان های تولیدی آشکار ساخت. نان حاوی مخلوط خمیرترش جوانه گندم و پوره اسفناج، دارای بیشترین قابلیت مهار رادیکال آزاد بود. هاله سبز رنگ ناشی از رشد آسپرژیلوس فلاووس بر روی نان حاوی خمیرترش جوانه گندم و محتوای اسید فیتیک این نان به نحو بارزی از سایر نمونه ها کمتر بود. علاوه بر این، تفاوت معنی داری بین پذیرش حسی نان حاوی خمیرترش جوانه گندم و مخلوط خمیرترش جوانه گندم و پوره اسفناج در مقایسه با نمونه شاهد وجود نداشت.

  • م. دامغانی، م. اسدی، و م. خنامانی صفحات 853-863

    روش های کنترل زراعی مانند کوددهی محصول می تواند حساسیت گیاه به گیاه خوار را با تغییر مغذی بافت گیاهی تغییر دهد. در این پژوهش، پارامترهای جدول زندگی کنه تارتن دو لکه ای، Tetranychus urticae، تحت رژیم های کودی شیمیایی مختلف روی رقم مقاوم گیاه لوبیا (رقم پرستو) در شرایط آزمایشگاهی در دمای 1±25درجه، رطوبت نسبی 5±60 درصد و طول دوره روشنایی به تاریکی 16 به 8 ساعت، تعیین گردید. تیمارهای کودی شامل سه سطح (30، 60، و 100 درصد از سطح توصیه شده) از کودهای اوره، نیرات آمونیم و سولفات پتاسیم بودند. بر اساس نتایج به دست آمده، کوتاه ترین و طولانی ترین طول دوره قبل از بلوغ، به ترتیب مربوط به افراد پرورش یافته روی لوبیای تیمار شده با رژیم های کودی نیترات آمونیم 30%، اوره 60%، و سولفات پتاسیم 60% بود. میانگین باروی افراد پرورش یافته روی لوبیای تیمار شده با غلظت های مختلف کود نیترات آمونیم (خصوصا 60%) به طور معنی داری بیشتر از سایر تیمارهای کودی بود. بیشتر ین و کمترین مقدار نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r)، به ترتیب مربوط به افراد پرورش یافته روی لوبیای تیمار شده با رژیم های کودی نیترات آمونیم 60%، و سولفات پتاسیم 100% بود. علاوه بر این، مقادیر نرخ خالص تولید مثلی (R0) و نرخ ناخالص تولید مثلی (GRR) کنه های تارتن پرورش یافته روی لوبیای تیمار شده با کود نیترات آمونیم 60% به طور معنی داری بیشتر از سایر تیمارهای کودی بود. نتایج به دست آمده در این پژوهش ممکن است اطلاعات مفیدی برای طراحی یک برنامه جامع در مدیریت تلفیقی کوددهی خاک و نهایتا مدیریت تلفیقی کنه تارتن در مزارع لوبیا فراهم آورد.

  • م. عطاپور، و ش. اصولی صفحات 865-876

    کرم اروپایی ذرت، Ostrinia nubilalis (Hübner) ، به عنوان یک آفت ذرت در سراسر جهان باعث خسارت های جدی می شود. در مطالعه حاضر، برخی جنبه های زیست شناسی O. nubilalis روی سه گیاه میزبان مختلف شامل ساقه ذرت، ساقه سیب زمینی و سویا و یک رژیم غذایی نیمه مصنوعی مورد بررسی قرار گرفت. پس از انتخاب میزبان مناسب، طول دوره رشد تخم، لارو و شفیره و همچنین میزان ظهور و طول عمر شب پره ها و تخم ریزی حشرات ماده در چهار دمای ثابت (20، 24، 28 و32 درجه سلسیوس) تعیین شد. رابطه بین دما و نرخ رشد و نمو با دو مدل خطی در شرایط آزمایشگاهی (رطوبت نسبی 70-80 درصد و دوره روشنایی 16 ساعت) برآورد شد. نتایج نشان داد که بین غذاهای مورد مطالعه تفاوت معنی داری وجود دارد، به طوری که ساقه ذرت و رژیم غذایی نیمه مصنوعی در مقایسه با دو میزبان دیگر میزبان مناسب تری برایO. nubilalis بودند. همچنین مشخص شد که دمای مطلوب برای رشد این آفت، 28 درجه سلسیوس است. دمای آستانه رشد توسط مدل خطی سنتی و Ikemoto-Takai برای کل مراحل نابالغ به ترتیب 9-10 درجه سلسیوس و ثابت حرارتی 473 و 431 روز-درجه برآورد شد. در مقایسه با مطالعات قبلی، این مقادیر در مراحل نابالغ به جز مرحله لارو مشابه بودند که می تواند نشان دهنده اهمیت تغذیه و نقش گیاه میزبان در نیازهای دمایی این حشره باشد.

  • ن. دلگرم، و م. ضیایی صفحات 877-889

    استفاده از خاک دیاتومه برای بهداشت انبار های داخل مزرعه و انبارهای تجاری دانه غلات از قدیم رایج بوده است. چنین نشان داده شده که برای از بین بردن آلودگی حشرات در انبارها، تیمار سازه های انبارها توسط خاک دیاتومه مفید است. در این مطالعه، سمیت باقی مانده فرمولاسیون مختلف خاک دیاتومه علیه حشرات بالغ سوسک کشیش Rhyzopertha dominica (F.) (Coleoptera: Bostrychidae) و شپشه آردTribolium confusum Jacquelin du Val. (Coleoptera: Tenebrionidae) روی سطح های مختلف شامل بتن، استیل گالوانیزه و موزاییک مورد بررسی قرار گرفت. سطح ها با غلظت 2/0 میلی گرم بر سانتی مترمربع از فرمولاسیون های خاک دیاتومه شامل SilicoSec®، Protect-It و فرمولاسیون ایرانی خاک دیاتومه از معدن ممقان، ایران، که با سیلیکاژل بی شکل برای افزایش اثر بخشی ترکیب شده بود، تیمار شدند. سمیت باقیمانده خاک دیاتومه در 7، 15، 30، 45 و 60 روز پس از تیمار بررسی شد. تلفات 1 ، 3 ، 5 و 7 روز پس از رهاسازی حشرات در هر سطح شمارش شد. درصد تلفات با افزایش غلظت خاک دیاتومه و زمان قرار گیری حشرات در معرض آن افزایش یافت. با توجه به نتایج، SilicoSec® در مقایسه با خاک دیاتومه Protect-It و خاک دیاتومه ایرانی ممقان موثرترین ترکیب بود. سمیت باقی مانده و دوام فرمولاسیون های خاک دیاتومه در استیل گالوانیزه از بیشتر بتن و موزاییک بود. اگرچه، نتایج نشان داد که خاک دیاتومه ایرانی مورد استفاده حاوی 10 درصد سیلیکای بی شکل قادر به کنترل R. dominica و T. confusum در انبارها و سایر امکانات ذخیره سازی است. هر چند مطالعات بیشتری برای تایید این یافته ها نیاز است.

  • ر. کوماری، س. بدی، ا. س. دهات، و و. پ. ستی صفحات 891-902

    در این پژوهش، اثر محلول های غذایی دارای شکل های شیمیایی مختلف نیتروژن بر عملکرد گشنیز (کولتیوار Punjab Sugandh) در یک محیط بدون خاک در شرایط گلخانه پلاستیکی بررسی شد. کشت گیاه در سه تاریخ انجام شد: به ترتیب در اکتبر(فصل اصلی)، فوریه و ژوییه (خارج از فصل). در گلخانه پلاستیکی، نیتروژن با نسبت های متغیر NO3- به NH4+ شامل 100:0(T1)، 75:25 (T2)، 50:50 (T3)، 25:75 (T4)، و 0:100(T5) به گونه ای افزوده شد که کل نیتروژن افزوده شده ثابت ماند. برداشت گشنیز در هر فصل در سه نوبت با فواصل 30 روزه از تاریخ کشت انجام شد. در هر برداشت، پارامترهای کیفیت رشد گیاه شامل فعالیت آنتی اکسیدانی آنزیم ها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که فارغ از فصل رشد، عملکرد گیاه در کشت گلخانه ای به طور معناداری از کشت مزرعه (داخل خاک) بیشتر بود و در میان محلول های غذایی، تیمار (T2) در طول فصل شد، به طور معناداری دارای عملکرد و رشد بیشتر و پارامترهای کیفیتی بالاتری بود. از این رو، می توان نتیجه گرفت که نسبت NO3- به NH4+ در محلول غذایی معادل نسبت 75:25 موجب بهبود عملکرد و کیفیت گیاه شده و درنتیجه برای گشنیز مناسبترین تیمار است.

  • ف. وحدت پور، ح. آرویی، خ. هوتی، ب. کامکار، و ف. شیخ صفحات 903-914

    به منظور بررسی تاثیر کاربرد باکتری ریزوبیوم لگومینوساروم و سودوموناس فلورسنس بر شاخص سطح برگ، روند تجمع و تسهیم ماده خشک باقلا، آزمایشی در دو سال زراعی 95-1394 و 96-1395 در مزرعه ی ایستگاه تحقیقات کشاورزی استان گلستان، به صورت اسپیلت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. باکتری ریزوبیوم به عنوان عامل اصلی در دو سطح (عدم تلقیح و تلقیح) و باکتری سودوموناس در پنج سطح تراکم (صفر، 103×9، 105×9، 107×9، 109×9 باکتری زنده در هر میلی متر مایه تلقیح) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. به منظور بررسی روند تغییرات شاخص سطح برگ و تجمع ماده خشک از مدل لجستیک استفاده گردید. نتایج تجزیه مرکب دو سال نشان داد که اثر باکتری ها، متاثر از شرایط اقلیمی دو سال است. در سال دوم صفات (حداکثر شاخص سطح برگ، حداکثر ماده خشک و عملکرد دانه) کاهش معنی داری نسبت به سال اول نشان دادند. باکتری سودوموناس (CFU/ml109×9) اثر مثبت معنی داری بر عملکرد دانه در دو سال داشت. هیچ یک از باکتری ها اثر معنی داری بر حداکثر شاخص سطح برگ نشان نداشتند. نتایج سال اول، اثر مثبت تلقیح ریزوبیوم را بر حداکثر ماده خشک (هشت درصد) نسبت به شاهد نشان داد و تلقیح دوگانه با سودوموناس (CFU/ml105×9) باعث افزایش ضریب تخصیص ماده خشک به ساقه در مرحله غلاف دهی گردید. در سال دوم، سودوموناس (CFU/ml105×9) منجر به افزایش 23 درصدی حداکثر وزن خشک، نسبت به شاهد شد. همچنین در شرایط تلقیح دوگانه، افزایش تعداد باکتری سودوموناس، کاهش معنی دار در تعداد روز تا رسیدن به حداکثر شاخص برگ را سبب گردید. بطور کلی نتایج نشان داد که تلقیح ریزوبیوم با سودوموناس می تواند اثر مثبتی بر شاخص های رشد باقلا داشته باشد.

  • ن. عبدی، ح. مرادی، و م. حدادی نژاد صفحات 915-927

    پیشینه ارقام و گونه های وحشی تمشک سیاه سواحل جنوبی دریای مازندران به عنوان یک محل تنوع، نامشخص است. این پژوهش به منظور بررسی تنوع ژنتیکی 45 ژنوتیپ تمشک سیاه (وحشی و وارداتی) جمع آوری شده از نقاط مختلف ایران با استفاده از نشانگر مولکولی ISSR صورت گرفت. از ضریب تشابه جاکارد برای ترسیم نمودار خوشه ای بر اساس الگوریتم UPGMA، برای گروه بندی ژنوتیپ ها استفاده شد. نایج نشان داد 10 آغازگر در مجموع 345 باند ایجاد کردند که 344 باند چند شکل بودند و میانگین تولید تعداد باند برای هر پرایمر 5/34 بود. براساس نتایج PCA، ژنوتیپ ها در سه گروه طبقه بندی شدند. برخی از ژنوتیپ های وحشی در نزدیکی ارقام تجاری خاردار قرار گرفتند. نتایج تجزیه خوشه ای ژنوتیپ ها را به شش گروه تفکیک نمود. ژنوتیپ های وارداتی در این تقسیم بندی در یک گروه اما در زیرگروه مجزا قرار گرفتند که از لحاظ زمان رسیدن کاملا از یکدیگر قابل تفکیک بودند و شامل ارقام زودرس، میانرس و دیررس می باشند. این صفات ژنتیکی آنها را از هم جدا کرده و نتیجه مورفولوژی را تایید و آنها را به عنوان ارقام خاردار Silvan ، Marion و Tupi معرفی نمود. علاوه بر این نتایج نشان داد خزانه ژنی تمشک سیاه بی خار ایران فقط محدود به نوع اولیه و شیمر آن نمی باشد. بلکه احتمالا نمونه هایی از دو گام تکامل بعدی آن را در بر داشته و حتی ممکن است شامل برخی نمونه های جدید و تکامل یافته تر آنها نیز باشد.

  • ر. صابری ریسه، ح. دشتی، م. قلی زاده وزوانی، و ع. دینی صفحات 929-942

    آنزیم ها نقش مهمی در تعامل گیاه و پاتوژن دارند و از اجزای ضروری مدیریت بیماری های گیاهی هستند. بیماری پاخوره گندم (Gaeumannomyces graminis var. tritici) بیماری پوسیدگی ریشه و طوقه گندم است. تاکنون مکانیسم مقاومتی این بیماری شناسایی نشده است، بنابراین این پژوهش به منظور شناسایی اجزای مقاومت به بیماری در تعدادی از ژنوتیپ‎های گندم انجام شد. در این مطالعه 8 ژنوتیپ گندم نان در برابر قارچ عامل بیماری پاخوره گندم مورد مطالعه قرار گرفتند و تغییرات آنزیم های پراکسیداز، پلی فنل‎اکسیداز و فنیل آلانین آمونیالیاز و محتوای پروتئین کل در 0 ، 4 ، 7 ، 9 و 12 روز پس از تلقیح بررسی شد. نتایج این مطالعه نشان داد که ژنوتیپ های مختلف واکنش‎های متفاوتی نسبت به بیماری پاخوره دارند. براساس میانگین شدت بیماری، ژنوتیپ ها به سه گروه مقاوم، نسبتا مقاوم و حساس تقسیم شدند. نتایج نشان داد که سطح پلی فنول اکسیداز و فنیل آلانین آمونیالیاز و محتوای پروتئین کل در گروه های مقاوم و نیمه‎مقاوم افزایش یافته است. تجزیه و تحلیل خوشه ای با استفاده از روش k-means به منظور تولید سه خوشه انجام شد. ژنوتیپ های گروه دوم (مقاوم) و سوم (نیمه‎مقاوم) دارای سطح بالایی از آنزیم‎های پلی فنل اکسیداز، فنیل الانین آمونیالیاز و محتوای پروتئین کل نسبت به گروه اول (حساس) هستند. نتایج تجزیه و تحلیل چندمتغیره نشان داد که آنزیم پراکسیداز ممکن است به طور غیر مستقیم بر مقاومت به بیماری پاخوره تاثیر بگذارد. نتایج به دست آمده نقش آنزیم پلی فنل اکسیداز و پروتئین کل را در ایجاد مقاومت به بیماری پاخوره گندم روشن نمود.

  • ج. شانگ، ز. لیانگ، س. وانگ، و س. لی صفحات 943-954

    استفاده نادرست یا بی رویه از کودهای شیمیایی منجر به ایجاد منبع آلودگی غیرنقطه ای در سامانه های تولید سبزیجات می شود. کود شیمیایی عاملی کلیدی است که بر جذب عناصر غذایی و تولید زیست توده سبزیجات اثرمیگذارد. با اینهمه، اطلاعات در باره نقش میکروارگانیسم های موثر ترکیبی (CEM) در تولید سبزیجات کم است. در این پژوهش، برای بررسی اثر آنها روی ویژگی های رشد و کیفیت کاهو، اسفناج، و کرفس چینی (pakchoi) آزمایشی مزرعه ای با سه تیمار کودی (از این کود) و تیمارهای دیگر اجرا شد. تیمارهای آزمایش عبارت بود از تیمار شاهد (CK)، تیمارT1 شامل کود اوره با نسبت جرم به حجم ((w/v اوره: آب برابر 3/0% ، تیمار T2 شامل کودمرکب: آب با نسبت جرم به حجم ((w/v برابر 3/0% ، تیمار T3شامل کاربرد CEM رقیق شده 1:1000 (کودCEM: آب با نسبت حجمی: v/v) قبل از مصرف، تیمار T4 شامل کاربرد CEM رقیق شده 1:500 (کودCEM : آب با نسبت حجمی: v/v)، و تیمار T5 مانندT4 ولی با رقت 1:100. از میان گیاهان کاشته شده، ده بوته درهر تیمار برای انجام اندازه گیری های رشد انتخاب شد . بعد از افزودن کود و در طی دوره رشد، در مقایسه با تیمار شاهد، ارتفاع و بلندی گیاهان به تدریج افزایش یافت. غلظت کل کلروفیل در تیمارهای CEM به طور معناداری بیشتر از تیمار شاهد بود. کاربرد CEM منجر به افزایش سطح برگ و تعداد برگ شد. اثر کود میکروارگانیسم های موثر(EM) روی رشدو عملکردسبزیجات بررسی شد. در تیمار T4، اسفناج بیشترین عملکرد را داشت که برابر 6/15 گرم در بوته بود. در تیمارهای مختلف کودی، عملکرد کرفس چینی تغییرات زیادی داشت و در تیمار T5 عملکرد گیاه دارای افزایش معناداری بود. بیشترین عملکرد کرفس چینی در تیمار T5 برابر 66/30 گرم در بوته بود. عملکرد کاهو در تیمار T3 بیشتر از همه و برابر32/12 گرم در بوته بود. کود CEM می تواند بهره وری سبزیجات را پایدار کند و دارای باکتری های مفیدی است. کاربرد میکروارگانیسم های موثر باعث افزایش عملکرد و رشد گیاهان شد. این نتایج نشان می دهد که با مدیریت مصرف CEM، سبزیجات عملکرد و کیفیت بالایی خواهند داشت.

|
  • A. Kabayiza*, G. Owuor, J. K. Langat, F. Niyitanga Pages 753-765

    Credit is a major tool and an important factor for tea production and farm outcome. Its demand from different lending sources has been increasing to meet capital investment in the tea sector. Accessed credit is to meet costs of tea production, mainly fertilizers, seedlings, and labor as well. Factors affecting access to credit have been a subject of vast debate in recent studies that credit seekers obtain credits only when they are eligible by complying with the requirements set by lending institutions. However, literature has limited findings on the behavior of small-scale borrowers in selecting a credit source and inducing factors. In particular, borrowing arrangements necessitate the analysis to inform policy makers on needed adjustment in the lending system to improve tea production and sector development. The study aims at disclosing responsible factors to choose a particular credit source by smallholder tea farmers. A survey was conducted with 358 tea growers selected randomly in two cooperatives that operated in Nyaruguru District. A multivariate probit model was used for analytical analysis. Borrowing from formal source (commercial banks) increased if borrower possessed collateral asset (85.5%), interest rate (85.0%) size of tea plantation (24.8%) and household composition (10.5%). Using informal sources increased if a farmer desired a small credit (83.2%), participated in technical training (76.9%), and received joint credit (46.9%), while a farmer was likely to use less informal sources if his/her farm size (39.9%) and household income (29.2%) were small. However, combining sources of credit was used by farmers as a safeguard strategy to acquire the desired loan. A government policy, which aims to increase productive investment, should emphasize integrating agricultural loans in financial system targeting smallholder farmers through their organizations where they can relax credit constraints.

    Keywords: Credit constraints, Formal loan sources, Government policy, Informal loan source
  • B. Fakari Sardehae, N. Shahnoushi*, H. Mohammadi, S. Rastegari Henneberry Pages 767-782

    Planning for the agricultural sector requires identifying the limitations and capacities of field crops and horticultural production. Many studies in Iran have considered one or more dimensions of the agricultural sector; however, few studies have simultaneously examined the factors affecting the production of crops and horticultural products. For this study, data was gathered from 30 provinces in Iran during the period 2008-2016. First, PESTEL analysis variables were identified, and the I-Distance method was used to define the weight of each variable. Secondly, the PESTEL analysis dimensions were calculated by combining the variables of each index. Finally, the PESTEL analysis was combined with the econometric model of the spatial 3D panel. The resulting pattern was estimated by taking into account three dimensions, namely, time, province, and type of production (field and horticulture crops). The results showed that the indicator of environment is the most significant factor in the production of agricultural and horticultural products. Also, the investment factor and the supportive policies indicator are the most limiting factors in the production of field crops and horticultural products.

    Keywords: Agriculture, I-Distance, Indicator of environment, PESTEL, Spatial 3D Panel model
  • P. Najafi, M. Fehresti Sani*, A. Neshat, M. R. Nazari, M. Gholamazad Pages 783-796

    The sugar industry has many backward and forward linkages in the supply chain. In this industry, a chain of agricultural, industrial, oil, transportation, and commerce sectors is engaged to transform raw materials into product and shipping it to consumers. In this research, the efficiency of decision-making units in Iranchr('39')s sugar supply chain is evaluated using network and simple Data Envelopment Analysis methods. Results of the first level of decentralized sugar supply chain in Iran (extraction of sugar from sugar beets) indicate that the average technical efficiency in terms of a constant return to scale and the allocation, economic, and scale efficiency are not at appropriate levels. In the second level of supply chain, weakness was observed in allocative and economic efficiency. The results showed that the Provinces of West Azerbaijan and Khorasan-e Razavi offer desirable conditions for sugar beet production in terms of efficiency. Supply chain management has been used as a tool for timely delivery of the product to market at a lower cost to increase the efficiency of the entire sugar supply chain. A move toward vertical integration in sugar production is also proposed to benefit integration.

    Keywords: Allocative, economic efficiency, Network data envelopment analysis, Sugar beets, Technical efficiency
  • A. Salehpour Jam*, J. Mosaffaie, M. R. Tabatabaei Pages 797-811

    Awareness of watershed problems and their consequences based on causal models is a fundamental step in the implementation of integrated watershed management plans and achieving watershed health. In this study, the DPSIR framework was used to analyze watershed health and cause-effect relations among its components, as well as structuring information in the Chehel-Chay Watershed, Golestan Province, Iran. For this purpose, first, items of each component were identified by library studies and literature reviews, and also discussion with NGOs and members of the village council. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed by, respectively, a group of experts and Cronbachchr('39')s alpha method. The sample size of the watershed residents was calculated by Cochranchr('39')s formula. Then, the items were prioritized using the Friedman test based on the Likert scale, from the viewpoints of 28 experts and 94 residents. The matrix of relations between the items of the main components and their prioritization was determined according to the perspective of both groups. The results showed that the compliance rate of common priorities among 40% of the top priorities was 73% for the component of Pressure, 60% for the components of State and Impact, and 58% for the component of Response. Also, the most important managerial responses were identified and prioritized. Due to the presence of various stakeholders, applying these responses in the framework of integrated watershed management is crucial to improve watershed health.

    Keywords: Causal framework, Driving forces, Integrated watershed management, Reactive, proactive approaches
  • B. Mahmoudi, Z. Ebrahimzadeh Mousavi*, F. Khodaiyan Pages 813-824

    In this research, production of a probiotic drink based on jujube extract by means of fermentation with Lactobacillus plantarum and Lactobacillus delbrueckii as probiotic lactic acid bacteria was studied. The fermentation was performed for 72 hours at 37°C. The changes in microbial population, pH and titratable acidity as well as sugar and organic acid metabolism during the fermentation period were evaluated. In addition, before and after fermentation, the changes in total phenolic compounds and antioxidant activity in the extract were also investigated. Eventually, different drink formulations were developed employing fermented and non-fermented jujube extract, carbonatation, and sour cherry concentrate. Then, sensory properties of the formulated drinks were evaluated. Appropriate growth of L. plantarum and L.delbruckii resulted in an increase in acidity to 1.86 and 1.75, and a decline in pH to 3.4 and 3.56, respectively, after 72 hours. Glucose and fructose were significantly consumed by the strains. Citric acid concentration dropped to 1.12 and 5.8 g L-1 in the extract fermented by L. plantarum and L. delbrueckii, respectively, after 72 hours. At the end of fermentation, 23.8 and 11.4 g L-1 lactic acid was produced by L. plantarum and L. Delbrueckii, respectively. The contents of phenolic compounds and antioxidant activity in jujube extract after fermentation were significantly increased.The results of sensory evaluation of different drink formulations showed that the carbonated drink containing jujube extract fermented by L.plantarum mixed with sour cherry concentrate obtained the highest score among different drink formulations.

    Keywords: Antioxidant activity, Fermentation, Lactobacillus, Ziziphus jujube
  • T. Rababah*, B. A. Albiss, M. Al-U'datt, Y. Akkam, A. Abu Kayed Pages 825-838

    This study aimed to convert sweet and bitter lupine protein isolates to nano-emulsions and to develop products with the nano-emulsion and examine the stability; develop emulsification with ultrasonication; develop and characterize food protein-stabilized nanoemulsions; and to modify lupine protein properties with pH shifting and ultrasonication. The antioxidant activity of sweet and bitter isolates was decreased in the nano-particle sized samples when compared to non-nano particle-sized samples, as well as the inhibitory activity of both angiotensin-converting enzyme and alpha-amylase, while it increased in sweet and bitter lupine isolates. For both types of lupine, water holding capacity was increased, and foaming stability of nano treatment was increased in protein isolate samples. In lupine, albumins and three globulins fractions, namely, β-conglutin, α-conglutin, and γ-conglutin, were characterized as the main storage proteins. No clear differences were observed between nano and non-nano samples regarding albumins and three globulins fractions. The results of microstructure characterization showed that sonication leads to distortion/breakage of protein particles shape, which results in smaller proteins that can be used as a top-down approach for the formation of nano-sized protein particles. In this regard, sonication can be considered as a heterogeneous approach that may lead to de-aggregation, breaking of protein particles, and distortion of their shape.

    Keywords: lupine flours, sonication, Dynamic Light Scattering, nano-emulsion
  • M. Ebrahimi, A. Sadeghi*, A. Sarani, H. Purabdolah Pages 839-851

    Bread enrichment with fiber-rich leafy vegetables and fermented by-products of milling has gained more attention in recent years. In the present study, the antifungal lactic acid bacterium isolated from Tarkhineh was used as starter culture in controlled wheat germ sourdough in order to improve quality and safety of the white wheat bread containing wheat germ sourdough along with dehydrated spinach puree. The optimized formulation (10% wheat germ sourdough and 20% dehydrated spinach puree, which were replaced by wheat flour) was determined based on the crumb softness of the enriched breads. Then, the quality characteristics of the supplemented breads were studied in terms of textural properties, antioxidant activity, surface moldiness, phytic acid content and organoleptic acceptability. The sequencing of polymerase chain reaction products led to the identification of Lactococcus lactis as the selected antifungal lactic acid bacterium isolate. Texture profile analysis revealed the significant effect (P< 0.05) of wheat germ sourdough and dehydrated spinach puree on crumb hardness and loaf specific volume of the produced breads. Bread containing wheat germ sourdough along with dehydrated spinach puree had the highest radical scavenging activity. Green zone of Asprgillus flavus growth on wheat germ sourdough supplemented bread and phytic acid content of the aforementioned sample were also remarkably lower than the others. Furthermore, there was no significant difference between bread enriched with wheat germ sourdough and wheat germ sourdough along with dehydrated spinach puree in terms of sensory acceptability compared to the control sample.

    Keywords: Dehydrated spinach puree, Enriched bread, Lactococcus lactis, Tarkhineh LAB
  • M. Damghani, M. Asadi, M. Khanamani* Pages 853-863

    Cultural methods such as crop fertilization can affect susceptibility of plants to herbivores by altering plant tissue nutrient. In this study, the life table parameters of the two-spotted spider mite (TSSM), Tetranychus urticae Koch were determined under different chemical fertilizer regimes on resistant bean cultivar (var. Parastoo) under laboratory conditions at 25±1°C, 60±5% RH and a photoperiod of 16:8 (L:D) hour. Treatments included 30, 60, and 100% of the recommended level of urea, ammonium nitrate, and potassium sulfate fertilizers. According to the obtained results, the longest preadult development time was related to individuals reared on the fertilized bean with potassium sulfate 60%, while the shortest period was related to those on 30% ammonium nitrate and 60%urea. The mean fecundity of the individuals reared on fertilized beans with different concentrations of ammonium nitrate (especially 60% ammonium nitrate) were significantly higher than the other fertilizers. The highest and lowest values of intrinsic rate of increase (r) were obtained on beans fertilized with 60% ammonium nitrate and 100%potassium sulfate, respectively. In addition, the values of net Reproductive rate (R0) and the Gross Reproductive Rate (GRR) of TSSM reared on bean fertilized with 60% ammonium nitrate were significantly higher than the other fertilizer treatments. Our findings may provide important information in the design of a comprehensive program for integrated soil fertility management and subsequently integrated management of TSSM in bean fields.

    Keywords: Nitrogen fertilizer, Potassium fertilizer, Two-spotted spider mite, Urea fertilizer
  • M. Atapour*, Sh. Osouli Pages 865-876

    The European corn borer Ostrinia nubilalis (Hübner), as a worldwide corn pest, causes serious damages. In the present study, some biological aspects of O. nubilalis were investigated on three different host plants including corn stalks, potato, and soybean stems, and a specific semi-artificial diet. Once appropriate host was selected, developmental rates of eggs, larval and pupal stages as well as moth emergence, longevity, and female fecundity were determined at four constant temperatures (20, 24, 28, and 32±1°C). The relationship between temperature and developmental rate was estimated with two linear models under laboratory condition (70-80% RH and a photoperiod of 16L:8D hour). Results showed significant differences between studied foods, such that corn stalk sections and semi-artificial diet were appropriate host for O. nubilalis compared to the other two hosts. It was also revealed that optimum temperature for growth of this pest was 28°C. Lower developmental threshold estimated by traditional and Ikemoto-Takai linear models for whole immature stages were about 9 and 10°C, and thermal constants were 473 and 431 degree day (DD), respectively. Compared to previous studies, these values were similar in the immature stages, except for the larval stage, which could indicate the importance of nutrition and role of the plant host in temperature requirements.

    Keywords: Corn pest, Host plant, Artificial diet, Temperature requirements, Linear models
  • N. Delgarm, M. Ziaee* Pages 877-889

    Diatomaceous Earths (DEs) have a long history for on-farm and commercial grain storage, hygiene, and structural treatment. Structural treatments by DEs have shown to be useful for eradication of residual insect infestations in storage facilities. In this study, the residual toxicity of different DE formulations was examined against adults of Rhyzopertha dominica (F.) (Coleoptera: Bostrychidae) and Tribolium confusum Jacquelin du Val (Coleoptera: Tenebrionidae) on different surfaces including concrete, galvanized steel, and mosaic. The surfaces were treated with 0.2 mg cm-2 concentration of DE formulations that included SilicoSec®, Protect-It, and an Iranian DE formulated from a Mamaghan Mine, Iran, supplemented with an amorphous silica gel product to enhance efficacy. The residual toxicity of DEs was assessed at 7, 15, 30, 45, and 60 days post-treatment. The mortality was determined after 1, 3, 5, and 7 days of insects’ exposure to each surface. According to the results, the most effective product proved to be SilicoSec® when compared to Protect-It and the Iranian Mamaghan DE. The toxicity and persistence of DE formulations were higher on the galvanized steel compared to that achieved on the concrete and mosaic surfaces. Nevertheless, the results demonstrated that an Iranian DE containing 10% locally available amorphous silica is capable of controlling R. dominica and T. confusum in warehouses and other storage facilities. However, additional studies are needed to confirm these findings.

    Keywords: Grain storage facilities, Mamaghan Mine, Surface treatment, Warehouse hygiene
  • R. Kumari*, S. Bedi, A. S. Dhatt, V. P. Sethi Pages 891-902

    The effect of nutrient solutions with varying nitrogen forms was evaluated on yield and quality of coriander (cv. Punjab Sugandh) grown in soilless medium under polyhouse conditions. Crop was sown on three dates viz., October (main season), February, and July (off-season), respectively. In polyhouse, N (Nitrogen) was supplied in variable ratios of NO3- to NH4+ viz; 100:0 (T1), 75:25 (T2), 50:50 (T3), 25:75 (T4), 0:100 (T5), respectively, keeping total N content constant. Fresh foliage was harvested 3 times in each season at 30 days interval starting from date of sowing. At each harvest, plant growth quality parameters including activity of antioxidants enzymes were determined. Irrespective of the seasons, the yield was significantly higher in polyhouse than soil-grown crop, and among the nutrient solutions, the solution of T2 recorded significantly higher yield as well as growth and quality parameters during all the season. It could be concluded that NO3- to NH4+ ratio of 75:25 in the nutrient solution improved both yield and quality and is thus most suitable for coriander crop.

    Keywords: α-tocopherol, Ascorbic acid, Polyhouse conditions, Proline, Soilless medium
  • F. Vahdatpour, H. Aroiee*, K. Hemmati, B. Kamkar, F. Sheikh Pages 903-914

    To investigate the effect of inoculation with Rhizobium legominosarum and Pseudomonas fluorescens on grain yield, leaf area index, and dry matter accumulation and allocation of Vicia faba L., an experiment was conducted as a split-plot in a randomized complete block design with four replications at Agricultural Research Station of Golestan Province, during the cropping seasons of 2015-2017. As the main-factor, Rhizobium was considered at two levels of with and without inoculation, while the sub-factor included Pseudomonas in density levels of 0, 9×103, 9×105, 9×107, and 9×109 cells or CFU mL-1 of inoculants. A logistic model by SAS, was used in order to estimate the changes in the leaf area index and the dry matter accumulation. Combined analysis of variance for the two years of study indicated that the climatic conditions influenced the bacteria effects. In the second year (less temperature and rainfall), the traits (maximum leaf area index, maximum dry weight and grain yield) indicated a significant reduction in comparison with the first year. P. fluorescens had a significant positive effect on grain yield in the two years. None of the bacteria had significant effect on maximum leaf area index. Results of the first year showed a positive effect of the inoculation of Rhizobium on maximum dry weight (8%) in comparison with the control. Co-inoculation of Rhizobium with Peseudomonas (9×105 CFU mL-1) led to the greatest dry matter distribution coefficient for stems in podding stage. In the second year, Peseudomonas (9×109 CFU mL-1) increased maximum dry weight (23%) in comparison with the control. Also, the density increase of Peseudomonas under co-inoculation with Rhizobium led to a significant reduction of the day to maximum LAI. In conclusion, co-inoculation Rhizobium with Pseudomonas can have a positive effect on the growth indices of faba bean.

    Keywords: Co-inoculation, Dry matter distribution coefficients, Faba bean, Grain yield, Logistic model
  • N. Abdi, H. Moradi, M. Hadadinejad* Pages 915-927

    History and background of blackberry cultivars and wild species is unclear in the south coast of the Caspian Sea as an origin of diversity center in Iran. In the present study, genetic diversity of 45 genotypes of blackberries (thorny and thornless) from the collection of Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University (SANRU) located in south of the Caspian Sea were studied by using Inter Simple Sequence Repeats (ISSR) markers. Jaccardchr('39')s similarity coefficient was used to plot the cluster diagram according to the Unweighted Pair-Group Method with Arithmetic averages (UPGMA) algorithm. Results showed that 10 ISSR primers amplified 345 fragments, of which 344 were polymorphic. The average numbers of bands were 34.5 per primers. Based on the Principal Coordinate Analysis (PCA) results, blackberry genotypes were classified in three groups. Some wild genotypes were located closed to commercial thorny cultivars. Cluster analysis divided the genotypes to six groups. Introduced genotypes that were in the same group were separated in sub-groups according to maturity time (early, mid, and late ripening cultivars). These genetic traits separated them and confirmed the morphological results, identifying them as thorny cultivars Silvan, Marion, and Tupi. The results indicated that gene pool of thornless blackberry is not limited to chimera type (as first generation of thornlessness) and it probably includes the two further steps in evolution, and even include some new and evolved types of native thornlessness.

    Keywords: Genetic analysis, Principal coordinate analysis, Thornless blackberry, Wild thorny blackberry
  • R. Saberi Riseh*, H. Dashti, M. Gholizadeh Vazvani, A. Dini Pages 929-942

    Enzymes play a crucial role in plant-pathogen interactions and are very important to manage plant diseases. Take-all is a disease (Gaeumannomyces graminis var. tritici) affecting the crowns and roots in wheat. So far, the resistance mechanism of this disease has not been identified; therefore, this research was performed to identify the components of resistance to this disease in a number of wheat genotypes. In this study, 8 bread wheat genotypes were cultured, and the changes in “peroxidase, Polyphenol Oxidase (PPO), Phenylalanine Ammonia-Lyase (PAL), and total protein” was assessed in 0, 4, 7, 9, and 12 days after inoculation. The results showed that different genotypes of wheat had different pathogenicity reactions to the take-all disease. Based on the average disease intensity, the genotypes were divided into three groups: resistant, moderately resistant, and susceptible. The results indicated that the level of polyphenol oxidase and phenylalanine ammonia-lyase, and the total protein increased in the resistant and moderately resistant groups. Cluster analysis by K-means was performed to produce three clusters. Polyphenol oxidase activity, phenylalanine ammonia-lyase activity, and total protein content in the second (resistant) and third (moderately resistant) clusters were higher than the first cluster (susceptible). Multivariate analysis indicated that peroxidase enzyme might indirectly influence the resistance. The results have clarified the role of polyphenol oxidase enzymes and total protein in enhancing resistance to take-all disease.

    Keywords: Disease resistance, Gaeumannomyces, Host-pathogen interaction, Multivariate analysis
  • J. Zhang, Z. Liang*, C. Wang, S. Li Pages 943-954

    Misuse or excessive use of chemical fertilizers cause non-point source pollution in the vegetable production system. Fertilizer is a key factor affecting nutrient absorption and biomass production of vegetables. However, there is little information on the role of Compound Effective Microorganisms (CEM) in vegetable production. In field trials, three fertilizer treatments were used to study their effects on the growth characteristics and quality of lettuce, spinach, and pakchoi. There were five treatments in the experiment including Control Treatment (CK), 0.3% (Mass volume ratio: w/v) of urea: Water (T1), 0.3% (w/v) of compound fertilizer: Water (T2), CEM fertilizer was diluted to 1: 1,000 (CEM fertilizer: Water, Volume ratio: v/v) before application (T3), 1: 500 (CEM fertilizer: Water, v/v) (T4), 1: 100 (CEM fertilizer: Water, v/v) (T5). Ten representative plants were selected for each treatment to measure plant growth performance. Compared with the control, the plant height gradually increased after applying fertilizer during the entire growth period of the plant. Total leaf chlorophyll concentration of the CEM treatment was also significantly higher than the control treatments. CEM led to an increase in leaf area and leaf number. The effect of EM fertilizer on vegetable growth and yield was studied. In T4 treatment, spinach had the highest plant fresh yield, which was 15.60 g plant-1. Under different fertilizer treatments, the yield of pakchoi varied greatly, while under T5 treatment, the yield of pakchoi increased significantly. The maximum yield of pakchoi in T5 treatment was 30.66 g plant-1. The yield of lettuce in T3 treatment was the highest, 12.32 g plant-1. CEM could maintain productivity of green vegetable and contained a variety of beneficial bacteria. The cultivation of EM increased the yield of plants and increased the growth of vegetables. In conclusion, these results showed that vegetables could produce high yield and high quality through CEM management.

    Keywords: Biofertilizers, Chlorophyll meter, Lettuce, Pakchoi, Spinach